Maak impact!
Wat heeft jouw product of proces nodig? Vanuit LCA Lab werken we met heldere stappenplannen en duidelijke communicatie. Wij zijn er om jou te helpen bij het in kaart brengen van de milieu impact van jouw product of proces én helpen jou deze impact te verlagen!
Stap 1 – Kick-off
We starten met een gezamenlijke kick-off meeting, waarin we het doel van de LCA bespreken, de te analyseren producten vaststellen en uitleg geven over het werkproces en de benodigde data en informatie voor het opstellen van de LCA. Ook wordt bepaald aan welke methodische eisen de LCA moet voldoen. Dit kan gecombineerd worden met een bezoek aan de productielocatie om inzicht te krijgen in de productieprocessen van de verschillende producten.
Stap 2 – Dataverzameling
De dataverzameling ligt in de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever, maar wij ondersteunen actief waar mogelijk om de uitwisseling van gegevens efficiënt te laten verlopen. We helpen bij het bepalen van de juiste diepgang en richting van de dataverzameling, die alle relevante fasen van de LCA omvat. Onze taak is om de aangeleverde informatie te analyseren en, waar nodig, feedback te geven om de datakwaliteit verder te verbeteren. Dit betreft alles van energieverbruik en inkoop van materialen en grondstoffen tot mogelijke verwerkingsprocessen.
Stap 3 – Interpretatie
Zodra de dataverzameling compleet en goed onderbouwd is, verwerken we de informatie in een conceptberekening. Na het modelleren van dit concept voeren we een controle uit om te verifiëren of de productieprocessen correct in de software zijn ingevoerd en geïnterpreteerd. Dit geeft de opdrachtgever inzicht in de manier waarop de LCA is opgebouwd en helpt om eventuele interpretatiefouten vroegtijdig te corrigeren. Wanneer alles klopt, starten we met de definitieve berekening.
Stap 4 – Uitvoeren
We voeren de berekening voor de LCA uit op basis van de vooraf vastgestelde scope, methode en producten zoals in de opstartfase van het project bepaald. De rapportages worden opgesteld volgens de richtlijnen van NEN:ISO 14040, NEN:ISO 14044 en EN 15804:2012+A2:2019 met de volgende hoofdstukken: (1) Doel en Reikwijdte, (2) Levens Cyclus Inventaris, (3) Impact Assessment en (4) Interpretatie.
Stap 5 – Presentatie
We verzorgen een presentatie waarin we de resultaten bespreken, toelichten hoe de data geïnterpreteerd moet worden en inzicht geven in hoe deze informatie gebruikt kan worden voor innovatie, onderzoek en verdere ontwikkeling.
Stap 6 – Validatietraject (optioneel)
We begeleiden het validatie- en invoertraject van de uiteindelijke productkaart in de database naar keuze. Voordat de LCA-berekening kan worden opgenomen in een database en bruikbaar wordt voor de klanten van de opdrachtgever, is het verplicht om de berekening te laten valideren door een onafhankelijke LCA-expert.
Strategisch Advies
Bij LCA Lab bieden we niet alleen uitgebreide LCA-analyses, maar ook strategisch advies over hoe LCA-resultaten effectief kunnen worden gebruikt en vertaald naar concrete acties om daadwerkelijk te verduurzamen. Hierbij een aantal voorbeelden:
Impactgebieden Identificeren:
Bepaal waar de grootste milieu-impact zit in je product/organisatie. Dit kan een mooie eerste stap zijn ter voorbereiding van regelgeving zoals de CSRD of CSDDD.
Duurzaam inkopen:
Uit de analyse kan blijken dat sommige ingekochte grondstoffen of materialen een negatieve impact hebben. LCA Lab kan je organisatie ondersteunen door met diepgaande kennis over materialen te helpen bij het vinden van alternatieve opties. Als dergelijke alternatieven nog niet beschikbaar zijn op de markt, werkt LCA Lab samen met partners om innovatieve nieuwe grondstoffen te zoeken middels open innovatie.
Product- en Procesverbetering:
Ontdek hoe je productontwerpen en productieprocessen kunt verduurzamen en efficiënter kunt maken, wat leidt tot zowel milieuwinst (CO2, water, stikstof etc) als kostenbesparingen.
Ondersteuning van duurzaamheidsclaims:
Versterk je duurzaamheidscommunicatie met goed onderbouwde claims, in lijn met de green claim directive.